Sunday, October 9, 2011

Tutorial >> Scroll box for bloglist


Hye...
Eh , Hari tu .. Siapa ntah yang tanya hari tu ..
Macam mana nak buat Scroll Box Untuk Bloglist..
Meh nak ajar..

Sini ada jawapan nye .;)
tak tahu macam mana nak buat bloglist..
Korang boleh rujuk tutorial ini : TEKAN DI SINI !!

Tutorial Kali ini ialah macamana nak jadikan bloglist tuh kepada bentuk scroll box supaya nampak lebih kemas dan teratur..



Jom ikut Step di bawah :

1. Log in > Design > Edit HTML  > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan carikan tajuk bloglist korang.. contohnya = My Blog List



My Blog List 


  3. Bila dah jumpa tajuk bloglist korang tu kan , cuba korang tengokk kod-kod di bawah tajuk yang korang carikan tuh . ada takk kod macam ni :

<div class='widget-content'> 



4. Ye ! Sudah jumpakan ? Bagus2! Now, gantikan kod di atas ini dengan kod ini

<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'> 
**Yang warna merah tu , bolehlah gantikan dengan size height korang ye.
5. Sudah kan ? Cuba PREVIEW dulu. kalau menjadi , SAVE terus ok ! 

2 comments:

qalamhazin said...

salam akak ..tak de pn kod tu mcm ne yer

Intan Wandalaara said...

@qalamhazin tak de code ? code apa yg awak maksudkan ?

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna