Friday, November 4, 2011

Tutorial >> Ubah Saiz Kelebaran Ruangan Komen ^-*

Assalamualaikum ^^
Kepada yang berminat nak mengubat saiz kelebaran ruangan komen boleh cuba tutorial lily ni ye.. atau pun mungkin ada di kalangan pengunjung anda yang suka menaip komen yang panjang kepada anda boleh la anda mengikut tuto ini..

Tutorial ini hanya la untuk blog yang mengunakan embeddeb comment sahaja yang bermaksud (komen yang terletak pada bahagian bawah entri)

Ok,mulakan..


Contoh sebelum di ubah.




Contoh selepas di ubah.





Cara-cara adalah :
1. Dashboard > layout > edit html, kemudian klik pada expand widget templates.

2. Klik ctrl + f kemudian cari kod berikut.

<data:blogTeamBlogMessage/>
3. Nanti akan keluar perkataan macam di bawah ni : 
<iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize' frameborder='0' height='275' id='comment-editor' scrolling='no' src='' width='100%'/>
4. Anda hanya tukarkan sahaja width='100% kepada width='500px.


Sebagai contoh !

<iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize' frameborder='0'
height='275' id='comment-editor' scrolling='no' src='' width='500px'/>
5. Save Tamplete. 


*** Jika anda ingin background untuk Form Ruangan Komen, Ambil disini.


P/s : Dah selesai sila inform kat lily ye.. chill.

No comments:

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna