Saturday, December 31, 2011

Tutorial :: Background Untuk Archive Dan Blog List

Assalamualaikum.

Ringkas je la ehh.. ada orang request kat lily macam mana nak buat background dekat bloglist.. tapi lily bagi tahu sekali dengan Archive. sebab kedua-duannya mempunyai fungsi yang sama cuma code yang yang lain sikit..

Sebenarnya jika anda ingin memasang background hendaklah anda mempunyai tamplete yang mcm lily ni. latarbelakang blog lily gelap jadi lily kena pasang backrgound supaya lebih jelas.. TAPI kalau tak pun boleh juga , tak da masalah pun.. contohnya mcm ni :

Tulisan tak berapa nak jelas sebab latarbelakang blog lily gelap ! bila sudah pasang backgrond jadi macam ni :


Jelaskan !
Okey jom mulakan langkah-langkahnya..

Background Untuk Bloglist

1. Log In >> Dashboard >>Design >>Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 
2. Tekan Ctrl F dan cari kod title bloglist anda.. contoh lily punya = LILY JOINT YE!
Lily Joint Ye! 
3. Dah jumpakan ? Cuba tengok dibawah tajuk bloglist anda, ada tak perkataan macam ini :
<div class='widget-content'>
4. Ada kan ? gantikan code di atas dengan code dibawah ni :
<div class='widget-content' style='overflow:auto; background:#FFFFFF; height:200px;'>
5. Lepas Siap, PREVIEW dulu. dah jadi SAVE ok.


Background Untuk Archive

1. Log In >> Dashboard >>Design >>Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 
2. Tekan Ctrl F dan cari kod ni :
<div id='ArchiveList'>
3. Sebelum anda jumpa code diatas, anda akan nampak code yang dibawah ini dulu :
<div class='widget-content'>
4. Gantikan kod ini  <div class='widget-content'> dengan code bawah ni :


<div class='widget-content' style='overflow:auto;background:#FFFFFF; height:300px'>
5. Lepas Siap, PREVIEW dulu. dah jadi SAVE ok.


*** Saiz ketinggian (height:300px) boleh tukar mengikut kesesuaian anda.
*** Warna MERAH tu boleh tukar dengan warna kesukaan anda.. klik sini


p/s: Dah jadi jangan lupa komen sikit ye.. Selamat mencuba.


 

2 comments:

LoveMimu said...

saya guna tuto nie . tapi buat cara yang lain sikit :)

Intan Wandalaara said...

@LoveMimuhi.. ok :)

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna