Tuesday, December 20, 2011

Tutorial >> Scroll Box For Bloglist

Assalamualaikum.
Hye...
Hari tu .. Siapa ntah yang tanya Lily ..
Macam mana nak buat Scroll Box Untuk Bloglist..
Meh nak ajar..

Sini ada jawapan nye .
tak tahu macam mana nak buat bloglist??

Tutorial ni nak jadikan bloglist tu kepada bentuk scroll box supaya nampak lebih kemas. sebab kadang -kadang setiap blogger mempunyai idola blog orang diorang minat jadi ia akan jadi panjang kebawah.. buat tuto ni akan lebih teratur lagi..

Jom ikut Step di bawah :


1. Log in > Design > Edit HTML  > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan carikan tajuk bloglist korang.. 
contohnya lily punya= Lily Joint Ye !
Lily Joint Ye !
3. Ok dah jumpa tajuk bloglist kan ,cuba  tengok code di bawah tajuk yang korang carikan tu.ada tak code macam ni :
<div class='widget-content'>
4. Ada kan ? gantikan code di atas dengan code dibawah ni
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>

5. Siap? PREVIEW dulu. kalau jadi , SAVE ok.


****Yang merah tu , boleh gantikan dengan size ketinggian bloglist anda ye.

1 comment:

deena nina said...

d0ne ! dah jadikk ! temkiu ea ,.

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna