Monday, November 7, 2016

Hilang bertahun tahun, Jumpa balik tak sampat lima minit

Assalamualaikum^^

Alhamdulillah, hampir 3 tahun dah masa yang tak akan dapat balik sampai bila-bila. tapi kena tetap bersyukur sebab mungkin ada hikmah di sebaliknya. dalam masa url belog www.intanwandalaara.my di block oleh google sebab terlepas pandang tentang payment url setiap tahun, aku terus rasa kecewa sebab ingatkan blog tu dah memang tak boleh buka lagi. 

Pernah jugak aku tanya beberapa orang rakan-rakan blog yang mengunakan url .my masa tu, tapi dorang bagi tau kalau lambat bayar url tu akan luput. sedihnya tak yah habaq la kan. Cita-cita aku nak jadi blogger dan penulis belog sendiri dah musnah!

Memang boleh create akaun blog baru tapi perasaan tu dah tak sama lagi. 

Beberapa bulan lepas tu, aku cuba lagi untuk betulkan keadaan, semangat aku datang balik, aku cuba buka email yang aku create untuk blog tu, tapi dah tak dapat. aku lupa password. Allah.. lagi sekali aku kecewa.

sampai tahun 2014 aku create lagi satu email dan blog. aku edit cantik -cantik macam cinderella ,aku update setiap hari, tapi tak lama aku dengan blog tu, sebab mood swing (pregnant) dan memang takde masa sangat. ada follower dan reader pun tak guna la kan kalau terbengkalai. 

Hampir 2 tahun jugak lagi sekali aku berhenti dari berblogging. ada dua sebab , pertama aku bersalin kedua aku jaga anak. so, ada sebab la kan kenapa aku malas nak aktif update blog. padahal banyak je benda boleh share.

Now,
anak aku pun dah nak masuk 2 tahun, tertiba tergerak hati nak godek-godek balik email lama, just try and error je.. tetiba boleh buka. aku yang macam meroyan seminit ni terus cuba buka blog lama yang aku sayang sangat tu, tapi tak boleh view sebab blog tu masih lagi guna .my .

Aku godek punya godek kat setting aku cuba masuk kan balik url sebelum aku guna .my aku tukarkan kepada blogspot. then alhamdullilah.. blog aku dah boleh buka dan boleh view dan boleh edit, dah boleh update entry. semuanya dah boleh senang cakap.

Tapi, kenapa tak dari dulu lagi aku ubah balik url tu, kenapa sekarang?! mungkin aku kecewa sangat sampai tak boleh fikir yang ianya boleh diubah. lawak bila ingat balik, dengan blog pun nak ada rasa kecewa bagai.. haha eei.. mestilah..

Semangat nak tulis entry datang balik. dulu blog ni nama dia www.intanwandalaara.my atau http://intanwandalaara.blogspot.com sekarang aku dah tukarkan kepada https://intansaffyna.blogspot.my . Nama aku yang sebenar. Tapi intanwandalaara dan intansaffyna adalah orang sama ye. ingat baikbaik. dari dulu, kini, dan selamanya aku masih lagi orang sama.

Sesiapa yang masih ingat lagi kt aku masa zaman blog 4-5 tahun lepas, tolong la tegur ye.. sebab aku memang dah dapat kenal pasti lagi rakan-rakan blog yang dulu, ada yang da tukar url blog ada yang berhenti jadi blogger. :) TQ.




27 comments:

Intan Saffyna said...

hi,saya test je

Noor Maizan said...

saya pun dah lama stop berblogging skrg aktif balik, ehhehehehe.. welcome back kak intan, cantik blog ni...

Unni Anje said...

lama tu 3 tahun... tapi best la da blh buka balik.. welcome back sis..

Lea Azleeya said...

Alhamdulillah dapat balik.. Rasa cam hilang org yg tersayang je kan.. Hehe.. Cantik blog..

lea singgah sini n follow.. :)

Abam Kie said...

As salam. Selamat kembali menulis blog. Iyolah kan...bila followers dah ramai sy nk berhenti menulis kan? sy dtg follow back sini. TQ.

Shahida Dzulkafli said...

Assalamualaikum...
Follow sini dan tag anda di sini
http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html

Fhatin Amelia said...

singgah done follow :)
http://mellyacrayola.blogspot.com/

airi tanaka said...

nasib boleh buka balik. saya follow back sini

https://airitanaka.blogspot.my/search/label/hadiah

Reen Johari said...

Hi! Selamat berblogging semula..

Reen blogger baru. Salam ukhuwah :)

http://www.reenri.com

Precious Cla said...

syukur boleh buka balikkan... hehe

Intan Saffyna said...

@Noor Maizan happy blogging too.. tq ye :)

Intan Saffyna said...

@Unni Anjesyukur dapat buka balik.. hehe tq ye:)

Intan Saffyna said...

@Lea Azleeyabetul tu rindunya ngn blog lama ni.. hehe

Intan Saffyna said...

@Abam Kietq ye sb follow sini :)

Intan Saffyna said...

@Shahida Dzulkaflitq ye tag saya.. :)

Intan Saffyna said...

@Fhatin Amelia tq awak :)

Intan Saffyna said...

@airi tanakatq. tula nasib dah boleh buka
:)

Intan Saffyna said...

@Reen Joharihi dear.. salam kenal, selamat berblogging.. :)

Intan Saffyna said...

@Precious Claalhamdulillah syukur hehe :)

fatin wawa said...

Hi sis.. Saya singgah and follow back.. Selamat kembali berblogging.. :)

Intan Saffyna said...

@fatin wawatq darl :)

Cikna said...

Selamat kembali, cikna pun on off jgk,huhuu...

Intan Saffyna said...

@CiknaTHANKS DARL :)

PeRdU cINta said...

Setiap yang berlaku itu pasti berhikmah :)

Intan Saffyna said...

@PeRdU cINta ye kak, saya redha :)

sya mimie said...

Mmng sedih klau blog tetiba xleh nk on. Sbb tu sy lebih rela pkai blogspot dr domain berbayar..

Intan Saffyna said...

@sya mimiewaktu tu memamg sedih sgt, tapi redha jela :)

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna