Thursday, October 27, 2011

sungguh-sungguh sayang :)

Assalamualaikum Blogger 17 tahun...

Hai.. ladies and gentleman dah bersedia ke nak amik peksa ni.. ada belek-belek buku ke.. asyik blogging je lily tengok.. harap-harap korang dah bersedia la ye.. jangan gelabah buat relex je. bukan ada ape-ape pun hanya jawap soklan-soklan yang di berikan je.. tak susah pun.. ^^


Tapi bile nak di ingat kan balik zaman lily spm dulu lagi dasyat kot.. yela zaman dulu mana ada bijak-bijak macam 17 tahun zaman sekarang.. hari pertama spm.. pagi-pagi lagi dah kalut nak pi cara makan, kononnya nak alas perut takut nanti lapa tak leh nak jawap peksa.. lepas makan dan-dan tu la nak amik buku baca, belek sana belek sini.. macam la masuk dalam otak tu.. budak baik konon.. padahal hampeh..


Bila loceng bunyi saja buat-buat lambat masuk kelas.. pastu terhegeh-hegeh nak cari pen dok taang mana pulak.. dok dalam kelas tercari-cari maje yang ada no angka giliran masing-masing.. sapa dapat nombor cantik.. ingat bagus sangat ke.. jawap peksa tah ape-ape.. pastu pengawas cikgu sekolah mana tah datang buat hebat ! jalan dari kiri ke kanan sambil hulurkan kertas soklan Bahasa Melayu.. Kami-kami pun berdegup jantung takut tak paham kertas soklan Bahasa Melayu tu.. 


Bila cikgu kata boleh mula.. Semua menadah tangan sambil berdoa '' ya Allah ya tuhan ku kau   berikan aku ketenagan supaya aku boleh menjawap soklan-soklan sebaik-baiknya '' Amin.
semua terus kusyuk menelik satu-satu soklan tu.. ada yang garu kepala, ada yang termenung kat tinggap tengok burung-burung terbang, ada yang terus letak kepala atas meja.. sambil memikirkan jawapan agaknya.. ''......asal aku perhatikan orang ni.. alamak aku pun tak tahu jawapan....''


Terlajak panjang pulak lily ni.. sambil teringatkan zaman spm dulu yang dah 10 tahun berlalu... Ape- ape pun lily doakan korang 17 tahun termasuk adik boy lily juga yang hadap spm 2011 akan sentiasa tenang.. dan anggap je soklan-soklan tu mcm kacang goreng...pisang goreng... petik jari... dan petik gitar.. :)


Ni dia lily sediakan doa penerang hati. baca setiap kali tak dapat jawapan..

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي . وَاحْلُلْ عُقْدَةً 
مِنْ لِسَانِي . يَفْقَهُوا قَوْلِي
Maksudnya : "Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; "Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; "Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, "Supaya mereka faham perkataanku"

p/s : Sapa-sapa ada pengalaman manis masa first day nak amik spm boleh kongsi ngan lily.. mana tahu kenangan terindah dulu-dulu boleh menyerikan hari mendatang..
ChiLL :)

4 comments:

Miss Eiza said...

hehehe...sy baru setahun tinggal zaman sekolah.rinduuuu plak dgn uniform.hehe

Intan Wandalaara said...

masih baru lagi tu sayg.. masih hangat.. :)

Miss Niesa said...

dah nak naik sekolah ^_^

Intan Wandalaara said...

@Miss Niesa bagus la tu.. skolah pandai2 ye :)

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna