Thursday, November 3, 2011

Tips >> Cara Memakai Lipstik Dan LipLiner ^^


Asslammualaikum ^^


Satu hari keje tido je lily ni , tengah hujan lebat tambah sejuk memang lena la kan.. tetiba anak jiran sebelah datang picit loceng.. ''Asalamualaikum untie lily mama suh hantar laksa ni..'' mak dia masak.. sedap oo makan time hujan - hujan macam ni.. ''oo.. cakap kat mama, terima kasih ye.. ''
berlalu lah budak comel umur 5 tahun yang petah berkata-kata itu... >,<


Budak comel ni memang suka datang umah lily main.. lily boring kat umah sorang-sorang..
tetiba teringat kata-kata si comel ni apabila lily tengah bersiap-siap nak pi giant " untie ! cantiknya pakai gincu tu ? boleh aina pakai ?'' boleh sayang.. meh untie lily pakaikan ye..
(suka melaram jugak si comel ni ye ^6).


Oleh itu hari ni lily nak bagi tips cara memakai lipstik dengan kemas dan anggun.. bagi wanita-wanita di luar sana yang nak belajar.. meh teruskan dengan langkah dibawah..




1. Lipstik
  • Untuk dapatkan lipstik lebih tahan lama dan tidak mudah luntur, sapukan sikit bedak tabur atau foundation pada bibir sebelum memakaikan lipstik.
  • Gunakan lipstik yang mengandung pelembab jika Anda memiliki bibir kering.
  • Oleskan lipstik mulai dari bagian tengah bibir baik atas atau
  • pun bibir bawah, ratakan warna ke arah sudut. Oleskan lagi agar lipstik tahan lama.
  • Elakan menjilat bibir tau.
  • Jika mempunyai kulit yang gelap atau  dengan bahsa mulia hitam manis, hindarkan memakai lipstis yang berwarna slow (cth: pink, orange atau purple).
2. Lip Liner
  • Lip liner boleh menjadi pelengkap lipstik.
  • Hindari memilih lip liner yang lebih gelap dari warna lipstik.
  •  Pilih lip liner dengan warna nutral atau warna yang senada dengan lipstik.
  • Gunakan lip liner mulai dari bagian tengah bibir atas, kemudian tarik garis ke setiap sudut luar, mengikuti tepi garis alami bibir. Ulangi perkara yang sama untuk bibir bahagian bawah.
  • Jika inginkan bibir nampak menonjol.. boleh mengunakan pensil warna bibir mengikut kesesuaian.. - yang ni lily tak guna.
Siap Sudah Tips kali ni.. Lily harap semua dapat sikit ilmu yang lily sampaikan ni ye..
Sekian.

p/s : Lily harap anda dapat mencari lipstik mahupun lip liner yang bersesuaian dengan kulit anda, agar dapat keseraian di wajah anda.
Chill ye "_

9 comments:

adlina said...

dah masukkan link kamu dalam senarai bloglist saya..hehe

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow...follow pakjoe blk heheh

Intan Wandalaara said...

adlina: terima kasih ye :)

Intan Wandalaara said...

cerita best: terima kasih ya:)
kak lily dah masuk belog kamu...

roziahojijie said...

Tq for the tips kak lily
perbanyakkan tips pasal makeup taw :)

Intan Wandalaara said...

@roziahojijiehi.. insyaallah dear ;)

Anonymous said...

great site ativan withdrawal fatigue - ativan withdrawal itching

nurul akini said...

nice sharing...

selamat berkenalan..

saya nurul akini..

nanti jemputlah ke blog saya..

Intan Saffyna said...

@nurul akini HI, TQ YE.. SALAM KENAL :)

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna