Saturday, March 10, 2012

Tips | Tingkatkan Trafik Blog



Assalamualaikum^^

1) Tulis byk entry – kalo boleh setiap hari ada la entry baru supaya pengunjung x bosan… Setiap hari ada benda baru utk dibaca dan setiap tulisan biarlah yg berkualiti, jgn “copy n paste” saja… Biar blog kita ada identiti tersendiri…
2) Design n layout yg cantik – biar lah blog kita simple tapi menarik… Jgn letak byk sgt widget smpai jadi semak n blog pon jadi berat utk keluar… Ini akan buat pelawat malas nk masuk lagi…
3) Cuba utk ada identiti sendiri – nama domain yg mudah & senang diingat akan membuatkan pengunjung xkan lupa untuk singgah lagi…
4) Letaklah gambar di blog kita – jangan lupa kdg2 orang akan search Google @ Yahoo! untuk cari gambar… Kalo blog kita ada gambar, maka peluang utk muncul pada laman web Google n yahoo! lebih tinggi…
5) Balas setiap komen yg diberi – x kira la dkat ShoutBox @ komen pd entry, balaslah kerana pengunjung akan rasa lebih dihargai… Ini membuatkan ada komunikasi antara blogger dgn pengunjung…
6) Tumpukan pd stat – cuba tgk stat kita, apa keyword yg slalu pelawat guna utk cari entry2 dalam blog kita… Jadi kita akan dapat tau apa yg pelawat suka & x suka. Jadi bykkanlah entry yg pelawat suka…
7) Tanya soalan – untuk mendapat byk komen @ respon dr pengguna, sebelom akhiri entry kita, tanyalah soalan kpd pengunjung kita… Ini membuat pelawat rasa lebih dekat dgn blogger…
8) Banyakkan komen pd blog lain – komen pd blog lain akan buatkan kita lebih dikenali dikalangan blogger2… Cara ini juga mengeratkan silaturrahim antara blogger…
9) Hantar URL korang – korang tau x korang bleh antar URL korang ke Google -> Submit Google atau ke Yahoo! -> Submit Yahoo! Ini membuat Google n Yahoo tahu ttg kewujudan blog korang…
10) Jangan sombong – blogger2 baru janganlah sombong @ malu bertanya kepada blogger2 lama… Binalah hubungan dengan blogger baru dan lama… Banyak ilmu bleh dapat kalo rajin bertanya…
11) Buat link ke entry lama – guna Linkwithin pon dh ckup utk buat link ke entry lama, pengunjung dapat tau apa topik2 menarik yg terdahulu…
12) Baca & edit – bila korang dh post entry, cb baca balik kot2 ada kesalahan2 ejaan ke @ fakta yg bleh dibetulkan… Ini utk membuatkan entry tu lebih berkualiti…
13) Buat contest (pertandingan) – xkira la pertandingan apa pon asalkan pelawat2 dapat sesuatu dr pertandigan tue… X kisah la hadiah mahal @ murah yg penting dapat kenal satu sama lain…
14) Buat pertukaran link – buat pertukaran link dgn blog2 lain, ini boleh diletakan pd sidebar @ mna2 pon x kisah… Kalo link korang diletak pd blog yg dh popular ini pasti kan membantu…
15) Guna Feedburner -  dgn Feedburner pelawat bleh dapat tau entry2 baru kita dalam email diorang, tapi xtau la ada lagi ka guna cara nie sb mcm akan semakkan email lak…
16) Tolong menolong – kalo korang dh tersenarai sebagai blogger lama, jgn la kedekut ilmu utk kongsi apa2 yg korang tau… Walaupon sikit ja korang ajar, msti diorang igt smpai bila2…
17) Buat lbih dari 1 blog – kalo korang ada masa byk, buat lah byk blog n korang bleh link kan blog2 yg byk nie…
18) Guna laman sosial – byk laman sosial yg korang bleh guna utk popularkan blog contohnya Facebook, Myspace, Twitter, Friendster… Semua tu boleh buatkan blog kita dikenali ramai dalam waktu yg singkat…
19) Sertai forum – byk forum2 yg bleh korang sertai kat Malaysia nie contohnya Gempak, Jiwang dan korang dapat kongsi blog korang kat sana… TAPI patuhi la undang2 kat forum tue, jgn x pasal2 korang kena buang pulak…
20) Letak signature – kalo korang dh sertai forum, msti boleh letak signature kt setiap komen korang… Letaklah link ke blog korang… Pandai2 la design signature yg menarik…
21) Jadilah diri sendiri – cubalah jadi diri sendiri… Jangan tiru gaya penulisan, design atau apa2 saja dari blog lain… Mmg mula2 orang kan datang tapi percayalah pasti x lama…


Creadit.  100% by owner.

2 comments:

nancy anisa said...

thanks a lot..byk sgt dpt info..

Intan Wandalaara said...

@nancy anisa hi.. ok sama-sama :)

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna