Tuesday, June 24, 2014

Pregnancy : check up minggu ke 5 dan 7

Assalammualaikum.♥

ini adalah entry yang kedua saya tulis dalam blog mengenai pregnancy saya setalah saya disahkan hamil, tentunya perasaan gembira yang amat dan tak dapat nak di gambarkan.

kali pertama saya berjumpa docter semasa kandungan saya berusia 5 minggu, doctor scan kantung baby dah nampak, gembiranya ya allah.. tak pernah lagi saya buat benda berat sejak tu, makan pun saya berpantang. bertapa saya jaga kandungan yang masih baru ni, syukur.

sepanjang  tempoh kehamilan saya dalam minggu ke 5 tak ada alahan ape-apa pun , cuma saya rasa cepat lapar saja. tapi tak makan banyak pun, macam membazir sebab bila saya nak makan terus laju-laju suami pergi belikan untuk saya, tapi saya makan tak habis.

nampak macam bahagia suami isteri, sebab exited untuk umi daddy to be. :)


doctor suruh datang balik bila kandungan saya sudah 7 minggu, masa ni lah katanya saya akan dapat tengok baby bergerak bila scan. setiap hari saya tunggu untuk sampai ke minggu seterusnya.

sampai masanya,bila scan masih tak nampak  apa-apa pun, banyak kali doctor pusing-pusing kat perut saya, tapi tak nampak baby pun, siap doctor masuk scaner ikut bawah lagi tapi tak nampak jugak.

doctor tanya saya tadi ada kencing tak? saya cakap aah ada, mungkin baby tak nampak sebab saya sudah kencing sebelum scan, manalah saya tahu kan.. ini kan first time. huhu.. maka, baby pun tak timbul sebab tak ada support dengan pundi kencing saya.

dokter cuba lagi sedaya yang boleh.. tapi tetap tak nampak. saya sedih sikit sebab docter cakap takut kandungan saya tak jadi, terkedu kejap saya bila dengar doctor cakap macam tu. tapi saya tabah. saya redho dengan segala kemungkinan yang terjadi.

saya pun balik dengan keadaan kepala dah macam robot dok fikir apa akan jadi. tapi saya yakinkan diri saya yang kandungan saya kuat, tak ada masalah apa2 pun. semua akan sihat.


dalam tu menunjukan perut saya kosong, baby tak ada. kantung je ada. doctor cakap untuk memastikan kandungan saya jadi atau tidak adalah 50-50, saya dengar macam tu pun dah seriau.

saya banyak kan bersabar dan berdoa.

untuk keputusan seterusnya 2 week lagi iaitu kandungan saya masuk minggu ke 9, dan saya telah pergi checkup petang tadi, keputusannya sudah ada ditangan saya.. saya akan update lagi. insyaallah.

doakan saya ya.

4 comments:

Unni Anje said...

Alhmdulilah rezeki Allah.. Tahniah..moga dipermudahkan

Intan Saffyna said...

@Unni AnjeAlhamdulillah.. tq ye :)

`linda rahman~ said...

@Intan Saffyna
dear,dis week i scan tp npk kantung je.xde heartbeat pn.susah hati sgt ni.doc asyk kata takut kandungan xjd

Intan Saffyna said...

@`linda rahman~ banyak la berdoa ye.. inshaAllah kandungan awak akan kuat,, :)

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna