Tuesday, January 10, 2012

Tips | Bahaya Tabiat Gigit Kuku



Assalamualaikum
Yo..berkk lily kat sudah terlalu kehabisan kerja, jadi lily pergi siar-siar ambil angin kerana angin tengah kencang saat menunggu hujan turun, lalu lily pun menyingah sana sini bertanya kabar rakan-rakan disekeliling kawasan office lily..

Sampai di sebuah kedai topup lily berhenti nak beli topup rm10 je.. lily masuk la dalam kedai tu , tolak je pintu dia wahh sejuknya..kuatnya aircond .. jalan sampai kaunter nak mintak topup tetiba lily nampak budak pompuan tu.. err.. dia tengah dok melangok sengsorang sambil gigit kuku.. 

Alamak.. lily tak suka, nampak macam kotor je.. lepas beli topup terus lily berlalu keluar dari situ dan menghala ke office.. hari dah hujan renyai-renyai.. sampai office teringat budak tu, then terus lily dengan rasa berbanganya nak kongsi tips ni..

Sebelum ni, apa yang lily tahu , tabiat gigit kuku ni memang tak bagus baik lelaki mahupun perempuan, lagi-lagi kalau perempuan , nampak seperti tidak sopan dan nampak kotor.. dah elok-elok muka cantik terus hilang mood.. hancus!

Note : Kuku yang sihat berwarna bening, bertekstur halus dan kuat. Jika kuku kamu berwarna kekuningan, rapuh,  bergelombang atau bertitik-titik putih menandakan kuku kamu tidak sihat. Kuku yang tidak sihat boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Salah satu penyebab kuku tidak sihat adalah kebiasaan menggigit kuku. Ada sesetengah gadis gemar menggigit kuku jari mereka saat merasa stres atau gugup.
Ada sesetengahnya pula suka menggigit kuku saat tidak sedar sambil menonton televisyen ataupun bergayut di telefon dan tahutahu, kuku jari kamu telah ‘habis’. Perlu diingatkan, kesan buruk menggigit kuku bukan hanya pada kecantikan semata-mata malah lebih dari itu. Kebiasaan buruk ini boleh menyebabkan gangguan kesihatan yang serius. Antaranya, akan menimbulkan luka pada hujung jari dan kutikula, sehingga meningkatkan risiko radang padakuku dan mulut. Jadi pastikan kamu membuang kebiasaan buruk ini dan  berikut adalah tipsnya. 

- Setiap kali memotong kuku, pastikan kamu turut merapikan kuku kerana kuku yang dipotong pendek dan rapi akan mengurangkan keinginan untuk menggigit kuku. 
- Jika kuku kamu sudah sedia rosak, bolehlah menggunakan kuku palsu untuk menutupi kuku yang rosak sehingga ia tumbuh kembali. 
- Cubalah terapi penghilang stres agar kebiasaan kamu menggigit kuku saat stres boleh berkurangan misalnya, menulis, melukis atau membaca.

Sini lily kongsikan tips untuk merawat kuku supaya kelihatan cantik.. tak perlu la nak gigit-gigitkan.. sila buat penelitiaan.. err.. betul ke ? ok.

kuku  juga  sebahagian dari penampilan yang mencerminkan kesehatan kita, saat kuku kita rapuh, bererti makanan yang kita makan kurang memiliki kandungan kalsium. Berikut tips merawat kuku untuk menjadikannya tetap sehat:

  1. Banyak mengkonsumsi makanan yang mengandung kalsium.
  2. Berikan pelembab seperti anda mengoleskan lotion pada kulit anda, lebih pasnya saat malam hari, dan jangan lupa mnggunakan sarung tangan setelahnya.
  3. Jaga agar kuku tetap pendek, berbentuk kotak, dan potong setelah mandi.
  4. Gosok air jeruk sitrun di sekitar dasar kuku agar mendapatkan warna kuku yang segar (merah muda).
  5. Untuk mencegah kuku rapuh rendam kuku selama lima menit di dalam cairan minyak zaitun yang telah dihangatkan.
  6. Kuku yang bersih dan cantik merupakan bagian dari penampilan dan sumber hidup yang sehat.

Renung-renungkan dan selamat beramal.
 credit : info cantik.

p/s: Sila Amalkan ye.. lily pun tak de pun amalkan macam tips diatas ni, tapi tak pun sampai nak gigit kuku.. sayang kuku lily.. ok mulai sekarang lily pun nak follow tips tu..

12 comments:

LeenNajib said...

thnx sis. sngt bgune. sbb sy ade habit tuh! :( xtau cmne nk stop. tp sis nye entry ni sngt bgune. huhuh

Intan Wandalaara said...

@LeenNajib hi.. cuba tips tu ok.. sentiasa potong kuku pendek.. hilang la rasa nk gigit nanti :)

..safwani.. said...

thank you for the tips sis ;) 1st time datang sini and done follow blog awesome ni ;D

Intan Wandalaara said...

@..safwani.. hi.. thanks. :)

miraa said...

hihi.thanks untuk tips ni.berguna :) sbb ada tabiat ni.miahaha

LeenNajib said...

hehe. Ok sis ;)


@miraa : hehe. same laa kte^^

CIK MAY said...

buleh try jugak tips ni..;)

Lily,jom join GA photographer kat sini

http://mayandhanis.blogspot.com/2012/01/ladies-photographer-giveaway.html

Anonymous said...

Salam. akak ni kacukan eh? You are like a model ;D But you're cuter with hijab k =) Just saying . may Allah bless you ;)

Intan Wandalaara said...

@miraa thanks dear

Intan Wandalaara said...

@LeenNajib thanks support me :)

Intan Wandalaara said...

@CIK MAY hi cik may :)

Anonymous said...

Hi there would you mind letting me know which web host you're using?
I've loaded your blog in 3 different internet browsers
and I must say this blog loads a lot quicker then most.
Can you suggest a good internet hosting provider at
a fair price? Thanks, I appreciate it!

Also visit my site; homes for sale minnesota

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna