Thursday, December 22, 2011

Nostalgia Hari Hujan



Assalamualikum ^ 6

Hujan petang bertambah dingin dengan angin yang kencang. Terasa ketar susuh tubuh ini walaupun sudah dibaluti baju setebal kulit biri-biri. sambil menghirup milo panas terasa kehangatan dari mulut hingga kerongkong. sambil kedengaran babu roti dok pin pon takkala hujan lebat... ada ke orang nak beli ? 'babu roti kat umah mak lily ni bawak lori bukan moto..kalau tak habis kuyup beliau.' hakhak.


Dihari hujan yang lebat ini meninggalkan kesan yang mendalam buat lily, ada tersimpan sejuta kenangan pahit tapi manis. Dimana dulu lily terpaksa berjalan kaki dalam hujan demi menunaikan tanggungjawap.


........5 tahun yang lalu... single lagi. nak ngorat ke ? terlambat sudahh ! ok teruskan. 5 tahun yang lalu lily terpaksa berjalan kaki menuju ke busstop , tunggu bas dalam hujan , kemain lama lagi lily tunggu ! siap mencarut lagi pagi-pagi dah buat dosa ! ''hei... mana la pakcik bas ni, lembab sangat! sedap tido je kau an hujan-hujan ni'' !

Lepas setengah jam pakcik bas tu panggil naik bas dia. ada 2,3,4,5 orang masa tu, oleh kerana lily orang last yang naik bas dan pakcik bas tu kenal lily, dia berikan lily tiket percuma.. Alhamdulillah.. Kalau tak terbang RM2 tambang bas.


Sampai di satu destinasi, lily kena tukar bas lain pulak untuk masuk ke kawasan office. dugaan betul, sebab lily belum mempunyai kereta waktu itu. 15 minit kemudian.. lily tunggu lagi... tapi tak sampai-sampai jugak. jam dah pukul 9.00 pagi.


Akhirnya lily ambil keputusan untuk jalan kaki di waktu hujan yang hampir reda, namum masih renyai-renyai. office dengan busstop tu tak la jauh mana tapi perjalanan lily kira-kira 2km jugak laa.. huuu.. jauh tu.


Dikala hujan pasti sejuk tak terasa sangat la penat berjalan tu. tapi memang tak diduga, macam pepatah orang kata '' malang tak berbaur'' tengah lily sedang terkedek-kedek jalan sorang-sorang kat tepi jalan tu , ada pulak paria mana tah memang cam celakau + lahabau bawak kereta tak de adap ! memang takde civik punya keling!  boleh dia men redah je lecak banjir kat kawasan lily lalu tu, ape nak kata lagi abih lenjun 1 badan lily kena air lecak tu. kesian tak ? tak patutkan ?


Nak maki hamun kat situ kang orang ingat lily gila pulak dok meroyan sorang-sorang. oleh itu dengan selambanya dan kuyupnya lily teruskan perjalanan.. sampai kat office lily terus dok depan muka penghawa dingin sampai kering baju lily. sejuknya usah dikata macam dalam salji dekat The Mines wonderland.. bukan Switzeland.


Itulah saja nostalgia lily zaman remaja dulu.. mesti korang tertanya-tanya , kenapa lily tak ambil teksi je pi office tu ? dan mesti ada tanya , tak de duit ke nak tambang teksi la tu? hakhak.. bukan lily tak nak naik teksi atau tak de duit. cuma tambang teksi tu murah sangat.. drive teksi tu pun tak bawak lily sebab office lily yang terlalu dekat kalau kereta teksi tu hantar.. mana tak nya duduk je dalam teksi dah cas meter RM2.00 , kalau sampai office lily baru RM2.30 ATAU RM2.50.. ape la sangat diver teksi tu dapat. baik dia ambil penumpang yang jauh destinsi.. banyak jugak income. ^^


Jadi kesimpulannya terpaksa la lily naik bas atau jalan kaki. Akhir kata dengan berkat doa setiap hari yang keluar dari mulut lily ketika melangkah kaki kanan menaiki tangga bas itu telah termakbul. '' mujarap tau.. cubalah.. lily dapat juga memiliki kereta myvi  dengan hasil usaha kental lily selepas bersusah payah tunggu bas berjam-jam (waktu balik kerja) dan terpaksa berjalan kaki (waktu pergi kerja).


p/s : Korang pernah ke mengalami situasi macam lily ni ? kalau ada meh cerita kat lily dan like entri lily >,<


No comments:

 
Malaysian Lifestyle Blogger| Copyright 2016-2017 ©All Right Reserved by Intan Saffyna